Natalie Portman

Güzelliği ve zerafetinin yanısıra aldığı her rolün üstesinden gelmesini bilen bir oyuncu olan Natalie Portman, küçük oyuncu olarak girdiği Hollywood’da yeteneğiyle kalıcı olmayı başardı. Güzel oyuncuyu son dönemde Wachowski Brothers’ın “V For Vendetta” ve Amos Gitai’nin “Free Zone” adlı filmlerinde izledik.
Çekimleri İsrail ve Ürdün’de yapılan “Free Zone”, iki kadın arasında zorunluluk sonucu oluşan sıradışı bir ilişkiyi konu alır. Natalie Portman’ın oynadığı karakterin bir kadın sürücü yönetimindeki taksiye binmesinden itibaren iki kadın çeşitli politik entrikalarla dolu bir yolculuğun startını verir. Filmin galası, 2005 yılı Cannes Film Festivali’nin yarışmalı bölümünde yapılmıştı.
Natalie Portman ayrıca Milos Forman yönetiminde oynadığı ve başrolünü Javier Bardem ile paylaştığı “Goya’s Ghost”u tamamladı. Yapımcılığını Saul Zaentz’in üstlendiği filmin konusu, Francisco Goya’nın çok ünlü bir ressam olduğu 1792 İspanya’sında geçer. Goya'nın genç ve güzel ilham perisi Ines'in, Engizisyon mahkemesinin arkasındaki güçlü bir rahip tarafından, toplumsal değerlere aykırı davranış ile suçlanması ülkede büyük bir skandal yaratır. Rahip rolünü Javier Bardem oynarken Natalie Portman iki farklı karakterin portresini çizdi. Bunlardan birisi Goya’nın ilham perisi Ines rolü, diğeri ise, rahibin zorla tecavüz etmesinden dünyaya gelen kızı Alicia rolüydü.
Natalie Portman ayrıca George Lucas’ın ikinci “Star Wars” üçlemesinin final bölümü olan “Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith”de de kamera karşısına geçti. Başrolünü Hayden Christensen ve Ewann McGregor ile paylaştığı 20th Century Fox yapımı filmde Senatör Amidala rolünü üstlendi. Aynı karakteri daha önce “Star Wars: Episode II: Attack of the Clones” ve “Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace” adlı gişe rekortmeni filmlerde de oynamıştı.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Altın Küre ödülü sahibi olan Natalie Portman, Mike Nichols yönetiminde oynadığı Columbia Pictures yapımı “Closer” adlı filmdeki başarılı performansıyla Oscar adaylığı da aldı. Konusu Londra’da geçen ve başrollerinde Jude Law, Julia Roberts, Clive Owen ve Natalie Portman’ın oynadığı “Closer”da, birbirleriyle tanıştıktan sonra sorunları daha da derinleşen iki farklı çiftin tutku, dram, aşk ve terk etme yüklü ilginç öyküsü anlatılıyordu. Portman bu filmde New York’tan gelen ve kendi benliğindeki cinsel ve duygusal karanlık yönleri keşfetmeye çalışan esrarengiz ruhlu Amerikalı kızı oynadı.
Bu filmdeki çalışmasıyla ilgili olarak başta Londra Film Eleştirmenleri Birliği’nin en iyi kadın oyuncu adaylığı; Online Film Eleştirmenleri Birliğinin verdiği Eleştirmenlerin Tercihi Ödülü adaylığı olmak üzere çeşitli ödüller aldı. Ayrıca San Diego Film Eleştirmenleri Birliğinin verdiği en iyi kadın oyuncu ödülünün de sahibi oldu.
Zach Braff’ın yönettiği “Garden State” adlı filmdeki başarısıyla da eleştirmenlerin takdirini kazandı. Braff’ın yazdığı, yönettiği ve başrolünde oynadığı Fox Searchlight filminde ailesinden 10 yıl boyunca uzakta kalan genç bir adamın evine geri dönüşünde annesinin cenazesiyle karşılaşmasından dolayı çektiği vicdan azabı anlatılıyordu.
Nicole Kidman bu filmde, genç adamın sahip olmadığı herşeye sahip olan Sam adlı genç kız rolünde kamera karşısına geçti. Kelimenin tam anlamıyla rengarenk, umut ve neşe dolu bir kız olan Sam, onu yanında görmek istemeyen genç adamın gönül yoldaşı oluyordu. Sıcaklığı ve korkusuzluğuyla Braff’ın oynadığı karaktere kalbini açma cesareti veriyor, onun hayatındaki acıları sevinç ve neşeye dönüştürmeyi başarıyordu. Filmde Peter Sarsgaard’ın da önemli rolü vardı.
Natalie Portman’ın uluslararası film arenasına ilk çıkışı, henüz ergenlik çağında bile değilken gerçekleşti. Luc Besson’un yönettiği “The Professional” adlı filmde Jean Reno ve Gary Oldman gibi güçlü aktörlere karşı başarılı bir oyun sergiledi. Bu filmde, annesiyle babasının yozlaşmış bir uyuşturucuyla mücadele polisi tarafından öldürülmesinden sonra kurtuluşu bir tetikçide arayan Mathilde adlı küçük kız rolünü oynadı.
Ayrıca Miramax yapımı “Beautiful Girls” adlı filmde çok başarılı bir performans sergileyerek kendisini geniş kitlelere tanıtmayı başardı. Yönetmenliğini Ted Demme’in üstlendiği filmin başrollerinde Portman’ın yanısıra Timothy Hutton, Uma Thurman, Rosie O’Donnell ve Matt Dillon vardı.
Natalie Portman’ın oynadığı diğer filmler şöyle sıralanıyor:
Başrollerini Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger ile paylaştığı; yönetmenliğini Anthony Minghella’nın üstlendiği “Cold Mountain”,
Matt Williams’ın yönettiği, başrolünü Ashley Judd ile paylaştığı “Where the Heart Is”,
Wayne Wang yönetiminde Susan Sarandon’a karşı oynadığı “Anywhere But Here”, “Paris Je T’Aime” projesi içerisinde yer alan Tom Tykwer’in çektiği “True” adlı bölüm,
Başrollerini Julia Roberts, Goldie Hawn, Alan Alda ve Drew Barrymore ile paylaştığı “Everyone Says I Love You”,
Jack Nicholson ve Glenn Close’ karşı oynadığı, Tim Burton’un kara komedi çalışması “Mars Attacks!”,
Al Pacino, Robert DeNiro ve Val Kilmer ile beraber oynadığı Michael Mann imzalı “Heat”.

Hiç yorum yok: