The Pirates of the Caribbean üçlemesi Jerry Bruckheimer

“The Pirates of the Caribbean” üçlemesi, efsanevi film yapımcısı Jerry Bruckheimer’ın neden film yaptığının özünü temsil ediyor.

“Pirates’i seviyorum çünkü çocuklarımızı da alıp ailece keyif yapabileceğimiz çok az film var” diyor ünlü yapımcı, “Bildiğiniz gibi yeteri kadar para kazandım. Artık daha fazlasına ihtiyacım yok. Bu filmleri insanları eğlendirmek için yapıyorum. Böyle filmler global düzeyde insanları eğlendirir, izleyicinin birkaç saatliğine de olsa kendi yaşamından uzaklaşmasını sağlar.”

“Karayip Korsanları” serisinin “Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl” adını taşıyan ilk filmi 2003 yılında gösterime girdiğinde, eleştirmenlerin övgüsünü kazanırken gişe zaferine de ulaştı. O filmin yapımcısı Jerry Bruckheimer, “Pirates 2: Dead Man’s Chest” ve “Pirates 3”ü ardarda çekmek için ekibini –yönetmen Gore Verbinski, başrol oyuncuları Johnny Depp, Keira Knightley ve Orlando Bloom ile teknik ekipler- yeniden bir araya topladı.

“Aynı yönetmen, aynı oyuncu kadrosu ve teknik ekip bir araya gelmeseydi, şu anda burada olmazdık” diyor bu konuda…

Bruckheimer ayrıca gişe fenomenine dönüşen ilk “Pirates”in filme alındığı günlerde bir devam filmi çekmeyi düşündüklerini de itiraf ediyor. Ancak bir eğlence parkı atraksiyonunu temel alan bir filmin ticari başarı şansı olmadığı yönünde medyanın kuşkuları olduğu için bu düşüncesini o dönemde gerçekleştiremediğini belirtiyor.
“Daha ilk filmi yaparken böyle birşeyi düşünmüştük ama stüdyo o zaman bu konuya sıcak bakmamıştı. Ayrıca Disney’in eğlence parklarında ziyaretçilere sunulan korsanlarla ilgili bir konuyu filme aktarmamız karşısında medya da bizi yerden yere vurmuştu. Korsanlar konusunun gişe hasılatı için ölü bir konu olduğu, filmin şansının olamayacağı şeklinde yazılar çıkıyordu. İlk film gösterime girip de iyi hasılat yapmaya başlayınca stüdyonun karşısına çıkıp, “Haydı devam edelim! Bir tane daha yapalım!” deme şansını elde ettik. Johnny Depp de oynadığı karakteri çok sevmişti. Devam filminde oynamaktan heyecan duyacağını söyleyince kolları sıvadık.”
Bruckheimer’ın düşüncesine göre, ilk “Pirates” filmiyle beraber oluşan dev hayran kitlesi, üçkağıtçı korsan Jack Sparrow (Johnny Depp) ile genç aşıklar Elizabeth Swann (Keira Knightley) ve Will Turner’a (Orlando Bloom) ne olduğunu görmekten büyük keyif duyacaklar.

“İkinci filmle ilgili beklenti düzeyi çok yüksek… İlkinin devamını görme yönünde gerçek bir ilgi olduğunu hissediyoruz. Üç film arasında kesintisiz bir öykü akışı yarattığımız için –ikinci ve üçüncü filmlerde göreceğiniz herşey ilkiyle bağlantılıdır- üç film için gerçek bir üçleme yaratmış olduk.”
Aslında Bruckheimer’ın bu projeyle ilgili coşkusu, ileride üç tane daha film yapmak isteyecek kadar büyük… Bu yüzden de filmde kullanılan gemilerin –Korsan Jack Sparrow’un gemisi Black Pearl ile The Flying Dutchman adlı diğer gemi- ileride kullanılmak üzere aynen korunmasını istiyor.

“Umarım Disney yetkilileri bu gemileri geçen defakinden farklı olarak bu kez korurlar, film setlerini bozmadan tutarlar. Böylece yeni bir üçlemeyle yolumuza devam edebiliriz. Doğrusunu söylemek gerekirse bu üçünün üzerine üç tane daha yapmak isterdim ama sonuçta para benim param olmadığı için karar verecek olan da ben değilim.”

“Johnny Depp bu karakteri çok seviyor. Evinde bir hayranlar üssü kurdu. İki çocuğu da bu filme bayılıyor. Bence çok iyi bir başlangıç noktası…”

60 yaşındaki Jerry Bruckheimer, Hollywood’un en başarılı yapımcılarından birisi… Michigan eyaletine bağlı Detroit kentinde dünyaya gelen Bruckheimer, ortağı Don Simpson ile birlikte film yapımcılığına soyunmadan önceki kariyerine televizyon reklamları üreterek başlamıştı.

Bruckheimer’ın bugüne kadar yapımcı olarak imzasını attığı film listesinde 70’li, 80’li ve 90’lı yıllarda çektiği başta “American Gigolo”, “Flashdance”, “Beverly Hills Cop”, “Top Gun”, “Bad Boys”, “Crimson Tide”, “Con Air” ve “Armageddon” olmak üzere çok sayıda kaydadeğer film var. 2000’li yıllarda ise “Gone In Sixty Seconds”, “Pearl Harbor”, “King Arthur” ve “Glory Road” gibi filmleri yaptı.

İki filmi arka arkaya çekmenin riski var mıydı?

İlk filmin dünya çapında hasılatı 600 milyon doları bulmuştu. Bu sadece sinema gösterimlerindeki hasılattı. Başta DVD satışları olmak üzere diğer gelirler hariç… Aynı hedefi yeniden yakalamak iddialı olmayı gerektiriyordu. Özellikle ikinci ve üçüncü bölümlerde de aynı senaryo yazarları, aynı yönetmen ve aynı oyuncu kadrosuyla çalışacaksanız onları farklı zamanlarda bir araya toplamak kolay olmazdı. Bu yüzden iki devam filmini ardarda çekmeyi tercih ettik.

İkinci ve üçüncüyü yapmaya karar verdiğinizde bu projeye herkes sıcak baktı mı?

Daha ilk filmi yaparken böyle birşeyi düşünmüştük ama stüdyo o zaman bu konuya sıcak bakmamıştı. Ayrıca Disney’in eğlence parklarında ziyaretçilere sunulan korsanlarla ilgili bir konuyu filme aktarmamız karşısında medya da bizi yerden yere vurmuştu. Korsanlar konusunun gişe hasılatı için ölü bir konu olduğu, filmin şansının olamayacağı şeklinde yazılar çıkıyordu. İlk film gösterime girip de iyi hasılat yapmaya başlayınca stüdyonun karşısına çıkıp, “Haydı devam edelim! Bir tane daha yapalım!” deme şansını elde ettik. Johnny Depp de oynadığı karakteri çok sevmişti. Devam filminde oynamaktan heyecan duyacağını söyleyince kolları sıvadık.

Aslında ikinci ve üçüncü bölümlerin arasında kısa bir ara verdiniz. İki film arasında iki aylık mola verildi, 2006 başında Gore Verbinski’nin bu moladan yararlanarak ikinci bölümün kurgusunu bitirdiğini duyduk. Bunun ardındaki düşünce neydi?

Filmin kurgusunu yapmak için Gore’nin zamana ihtiyacı vardı. Bu nedenle iki ay mola verdikten sonra üçüncüye geçiş yaptı. Devam filmlerinin ikisini ardarda gösterime sokarak izleyiciye aşırı dozda yüklenmek istemiyorduk. İzleyici ilgisinin devam etmesi açısından bir yıllık aranın iyi olacağını düşündük. Ayrıca ikincinin gösterime girişinden belli süre sonra DVD’si piyasaya çıkacak. Böylece 2007 temmuzunda üçüncüyü gösterime sokmadan önce ikinciye yeniden hayat vermiş olacağız. Olaya iş açısından bakacak olursak iyi bir plan olduğunu düşünüyoruz.
Birinci filmden sonra Orlando Bloom ile Keira Knightley’in daha büyük star olduğunu düşünecek olursak, onların da yer alması ilave bir bonus oldu değil mi?
Evet, bence bu harika… İkinci filmle ilgili beklenti düzeyi çok yüksek… İlkinin devamını görme yönünde gerçek bir ilgi olduğunu hissediyoruz. Üç film arasında kesintisiz bir öykü akışı yarattığımız için –ikinci ve üçüncü filmlerde göreceğiniz herşey ilkiyle bağlantılıdır- üç film için gerçek bir üçleme yaratmış olduk. Eminim ki izleyici bu sürekliliği görmek isteyecek.

Birincinin elde ettiği olağanüstü başarının ardından üzerinizde daha çok baskı oluştu mu?

Aslında her projede bu baskıyı zaten hissederim. Film yapmak için ne zaman başka birisinin parasını alsam bu baskıyı her defasında hisseder ve en iyi şekilde geri dönüşünü sağlamaya çalışırım.

Büyük ölçekli, küçük ölçekli çok sayıda film yaptınız. Filmlerinizi kıyaslayacak olursanız, “Pirates”in şimdiye kadar yaptığınız en büyük proje olduğunu söyleyebilir misiniz?

Evet, şimdiye kadar aldığım en büyük sorumluluk olduğunu düşünüyorum. İki bölümü arka arkaya çekiyor olmanın yanısıra başka sorumluluklarım da var. Şu an itibariyle 10 tane televizyon dizisi üzerinde çalışıyorum. Ayrıca iki tane daha film devam ediyor. Ancak bunlar arasında en çok zamanımı “Pirates”in aldığını söyleyebilirim.
İlk film büyük bir sürpriz oldu. Hiç kimse böyle bir başarı beklemiyordu. Ancak Johnny Depp’in performansının nasıl olacağını artık iyi kötü kestirebiliyoruz. Bu sorunu nasıl aşmayı ve filmi nasıl sürprizli hale getirmeyi düşünüyorsunuz?
Herşey öykü anlatımına bağlıdır. Elinizdeki öyküyü iyi anlatabilirseniz sürpriz yaratmayı başarırsınız. Bu filmde bir dizi yeni karakterler ve yeni yaratıklar var. Senaryosu da daha eğlenceli ve heyecan verici… Filmin nasıl sonuç alacağını şu anda bilemeyiz ama senaryonun harika olduğunu biliyorum. İzlediğim ham görüntüler de müthişti. İnsanların parasını neye harcayacağına karar verecek konumda değilim ama eğer izleyiciler elindeki paranın 6-10 dolar gibi bir miktarını “Pirates”i görmek için harcama kararı verirse bu benim hoşuma gider. Umarım “Pirates”i seçerler.

Filmin senaryosuna ne kadar katkıda bulundunuz?

Biz bir ekibiz. Yönetmeniz Gore Verbinski, senaryo yazarlarımız, ben ve uzmanlarım olmak üzere hepimiz bir arada çalışan sağlam bir ekibiz. Filmde göreceğiniz herşey Gore Verbinski’nin ve senaryo yazarlarının vizyonudur. Senaryo yazarlarımız, ikinci ve üçüncü filmler için yepyeni fikirler ve karakterlerle geldiler. Gore Verbinski bu fikirler üzerinde çalışarak gerekli süslemeleri yaptı. Dediğim gibi biz bir ekibiz ama Gore ile senaryo yazarlarımız bu filmin kreatif itici güçleridir.

Üçüncü filmde Chow Yun-Fat’ın oynaması kimin kararıydı?

Gore’nin, benim ve senaryo yazarlarımızın ortak kararıydı diyebilirim. Chow Yun-Fat harika bir aktör ve gerçek bir centilmendir. Onunla çalışma fırsatı bulduğum için mutluyum.

Bu kararınızda, üçüncü filmde Asya unsuru bulunması, dolayısıyla daha çok sayıda Asyalı izleyiciye hitap etme düşüncesinin yeri var mı?

Bakın, ilk filmin zaten çok geniş Asyalı izleyicisi vardı. Asya ülkelerinde çok iyi iş yaptığı için onlara hitap eden birşeyler vermek istedik. Japonya’da, Hong Kong’da ve diğer Asya ülkelerinde bu kadar iyi iş yapmışken üçüncü filme neden Asyalı bir oyuncu koymayalım?

İlk “Pirates” filmi sayesinde Johnny Depp’in izleyici kitlesi de genişlemişti…
Evet, kesinlikle haklısınız. Disney ilk defa bir PG-13 filmi (13 yaşından küçüklerin ancak ailesiyle beraber izleyebileceği film) yapmıştı. Ebeveynler de, “Bu Disney filmi olduğuna göre, 10 yaşındaki çocuğuma izletebilirim” diye düşündüler. Johnny’nin daha önceki filmlerinin hepsi sadece 18 yaş üstünün izleyebildiği R kategorisindeydi. Dolayısıyla çok büyük kalabalıkları çekmemişti. Bizim filmimizin sayesinde çocuklar aniden Johnny Depp’I keşfettiler. Artık büyüyünce Johnny Depp gibi olmak isteyen çocuklarımız var. Sokaklarda korsan şapkası ve kılıçlarla gezen 8 yaşında çocuklar görüyoruz. Korsan kostümleri en çok satılan kostümler arasında yer alıyor.

İkinci ve üçüncü filme eşlik eden yan ürünler de olacak mı?

Umarım olur. Bildiğiniz gibi ilkinde Disney hazırlıksız yakalandığı için çok fazla yan ürün yoktu.

Senaryo yazılırken yan ürün faktörü de gözetildi mi?

Olaya bu şekilde bakmadık ama senaryo yazımı sırasında yan ürün olarak piyasaya sürülebilecek ürünleri de dikkate almış olabiliriz. Örneğin “Pirates 2”de göreceğimiz son derece eğlenceli bir zar oyunu vardır. Aynı zar oyununu yapabilecek bir şirketle anlaşma yapabiliriz.

İngiliz aktörlere neden bu kadar çok görev veriyorsunuz?

Bunun birkaç sebebi var. Birincisi İngiliz aktörler gerçekten çok iyidir. Yetenekli aktörleri severim. Bu filmin de yetenekli aktörlere ihtiyacı vardı. Korsanları konu alan böyle bir filmde Amerikan aksanının çok iyi durmayacağını düşündüm. Sonuçta ortaya eski usül İngiliz aksanıyla konuşulan bir film çıktı. Bir korsan filmi için bunun mükemmel olduğunu düşünüyorum.

Profesyonel oyuncu kadrosunda yer alanlara ilkinden daha fazla ödeme yaptınız mı?

Evet, kesinlikle haklısınız. Hepsi daha fazla para aldı.

Bir devam filmi yapmanın avantajları nelerdir?

Önceden hazır izleyici kitlesi var olduğu için stüdyo açısından güven verir.

İzleyici ilk filmi beğenmişse ikincisini de izleme ihtimali daha fazladır.

Böyle bir filmi kontrol etmenin anahtarı nedir?

Hayatta hiçbir şey tam kontrol altında değildir. Bırakın bu kadar büyük bir filmi kontrol etmeyi, daha ben karımı bile kontrol edemiyorum (Kahkahalar).

Ama bu büyük ölçekli bir film değil mi?

Evet, hareketli kısımları çok fazla olan bir film olduğu halde herşey gayet iyi gitti. Bazı bölümlerde sorun çıksa da hepsini halletmeyi başardık. Ancak çok büyük ölçekli bir film olduğunu düşünecek olursak, ortaya hayallerimizin ötesinde iyi bir film çıktığını söyleyebilirim. Bu kadar büyük bir projeye kalkışırken yarın neler olacağını önceden bilemezsiniz. Karşınıza hiç ummadığınız sorunlar çıkabilir.
Örneğin geçtiğimiz sene New Orleans’ta bir film yapmaya hazırlanıyordum. Ekim ayında çekime başlarız diye düşünmüştük ama üstüste gelen kasırgalar sonucu kentin sulara gömülmesiyle filmi yapamadık. Bu yüzden bir film çekerken neler olacağını asla bilemezsiniz.

Çekimlere başladıktan sonra herşey büyük ölçüde yönetmene bağlıdır. “Pirates”leri çekerken bizim son derece iyi ve hazırlıklı bir yönetmeniz vardı. Ne yapacağını çok iyi biliyordu. En büyük aksiyon sahnelerini bile önceden planladığı şekilde hayata geçirdi.

Çekim sırasında ne gibi zorluklar çıktı?

Açıkçası her gün birtakım sorunlar çıkıyordu. Örneğin Karayipler’de büyük bir fırtınaya yakalandık. Kiimi günler sorunlar birbirini izledi. Aslına bakarsanız günlük bazda böyle sorunlar her zaman olur. Bir gemi zamanında hazır olmayabilir, aktörlerden birisi hastalanabilir. Bunların hepsini bizzat yaşadık. Bir aktörümüz hastalanınca İngiltere’den gelemedi. Ancak bunlar büyük film yapmanın kendine özgü zorluklarıdır. Bunları birer zarar veya hasar gibi göremem. Benim gibi uzun süredir bu işi yapıyorsanız, böyle olayları gündelik olaylar gibi görürsünüz.

Filmin öyküsü hakkında ne söyleyebilirsiniz? Kaba hatlarıyla anlatır mısınız?

Genel hatlarıyla anlatacak olursam, birinci filmde tanışmış olduğumuz Doğu Hindistan Ticaret Şirketi’nin yetkilileri Port Royal limanına gelmişlerdir. Bu şirketin amacı denizleri korsanlardan temizledikten sonra ele geçirmektir. Öncelikle Jack Sparrow’la (Johnny Depp) bağlantısı olan herkesi tutuklamakla işe başladıklarını görürüz.

Doğu Hindistan Ticaret Şirketi’nden Beckett karakteri, filmin kötü adamıdır. Korsanları yok etmeye çalışmaktadır. Küçük bağımsız şirketleri yemek isteyen Wal-Mart şirketi gibidir de diyebiliriz. Korsanları yok etmeyi başardığı takdirde tüm özel girişimcilerden kurtulmuş olacaktır.

Öte yandan birinci filmden hatırlayacağınız gibi Jack Sparrow, Siyah İnci adlı gemisini kurtarmak için denizler altında yaşayan efsanevi korsan Davy Jones ile bir sözleşme yapmıştır. Buna göre Davy Jones’a olan borcunu ödeyebilmek için Siyah İnci gemisini 10 yıl süreyle kullanabilecek, bu süre içinde borcunu ödeyemediği takdirde ruhunu Davy Jones’a satmış olacaktır. Burada ruhunu satmaktan kasıt, sonsuza kadar onun kölesi olarak yaşamaktır.

Aradan 10 yıl geçince Davy Jones ortaya çıkar ve Jack Sparrow’dan kölesi olmasını talep eder. Ancak Jack Sparrow’un gitmeye hiç niyeti yoktur. Onun elinden kurtulmak için yeni bir anlaşma daha yapar. Daha sonra Davy Jones onu bulamayınca deniz yaratığını gönderir. Ezelden beri deniz altında yaşayan ve tüm solungaçları hareket halinde olan bu yaratık rolünde Bill Nighy oynadı.

“Pirates 3”te görünmesi konusunu konuşmak için Keith Richards ile görüştünüz mü?

Ben hiç görüşmedim ama Johnny konuştu.

Bunun gerçekleşebileceği konusunda hala umutlu musunuz?

Turnesiyle ilgili bazı çalışma takvimi problemlerimiz var ama bakalım göreceğiz.

İkinci filmin sonu nasıl? Üçüncü bölüm için açık kapı bırakan tarzda mı, yoksa konusu tamamen noktalanan başlıbaşına bir film şeklinde mi?

Duygusal bir sonucu olduğunu sanıyorum. Ancak yeni gelişmeler olabileceğine dair bir açık kapısı da var. İzleyicide üçüncüyü de seyretme isteği yaratacak bir son diyebiliriz.

Televizyona da uyarlamak istiyor musunuz?

Herşey yapılabilir. Umarım Disney yetkilileri bu gemileri geçen defakinden farklı olarak bu kez korurlar, film setlerini bozmadan tutarlar. Böylece yeni bir üçlemeyle yolumuza devam edebiliriz. Doğrusunu söylemek gerekirse bu üçünün üzerine üç tane daha yapmak isterdim ama sonuçta para benim param olmadığı için karar verecek olan da ben değilim.

Daha fazla film çekildiği takdirde Johnny Depp de oynamak istediğini belirtmişti…
Evet, bu karakteri çok seviyor. Evinde bir hayranlar üssü kurdu. İki çocuğu da bu filme bayılıyor. Bence çok iyi bir başlangıç noktası…

Üçüncü bölüm tamamlandığında dördüncü ve beşincinin değerlendirmesi olacak mı?
Keşke olsa da görüşsek… Ancak çekleri ben yazmıyorum.

Bugüne kadar birçok film yaptınız. “Pirates”i bu kadar çok sevmenizin sebebi ne?

“Pirates”i çok sevdiğim doğrudur. Çünkü çocuklarımızı da alıp ailece keyif yapabileceğimiz çok az film var. Normalde çocuklar için son derece aptalca şeyler yapıyoruz ve sonra onlarla beraber oturup izlemek zorunda kalınca, “Şu film bitse de kurtulsam” diye düşünüyoruz. Kısacası o tip filmler yapılırken filmin kendisinden başka herşey düşünülüyor. Sonuçta da ortaya aptalca bir film çıkıyor. Ancak ne kadar aptalca olursa olsun geniş izleyici kitlesine ulaşabiliyor. Bu sadece Amerika için geçerli değil… Dünyanın diğer ülkelerinde daha da büyük izleyici kitlesi var.

“Pirates”i yapmaktaki amaçlarımdan birisi, gerçekten iyi ve kaliteli bir filme imza atmaktı. Yoksa yeteri kadar param var. Daha fazla para yapmama gerek yok. İnsanları eğlendirmek için yaptım bu filmi… Böyle filmler global düzeyde insanları eğlendirir, izleyicinin birkaç saatliğine de olsa kendi yaşamından uzaklaşmasını sağlar. Filmi izlerken kendisini iyi hisseder. Bırakalım insanlar ilgi duyduğu şeyleri izlesin. Kendisini filmdeki karakterlerle aynı mekanlarda hissettsin. O karakterler gibi olmak istesin. Bence gerçek eğlence ve keyif budur.

Disneyland’deki Pirates showunu geliştirmek için planlar var mı?

Bazı değişiklikler yapıldığını biliyorum. Filmin gösterime gireceği günlerde en azından Kaliforniya’da, belki Florida’da showun da açılışı yapılmış olacak. Daha fazlası konusunda bilgi sahibi değilim ama bazı düzeltmeler yapılmakta olduğunu biliyorum.

Filmin setine kendiniz de gider misiniz?

Buraya günde bir kez gelmeye çalışıyorum. Ancak başka sorumluluklarım da var. Kent dışında çalışma olduğunda da film setine bir haftalığına gitmeye gayret ederim. Aktörlerle beraber olmayı seviyorum. Sete her gün gitmeye çalışmamın sebeplerinden birisi de budur.

King Kong Cast & Crew Oyuncular

Release Date (Gösterim Tarihi): December 14th, 2005

Running Time (Uzunluğu): 182 minutes

Distributors (Dağıtımcı): Universal Pictures

Worlwide Distributors (Uluslararası Dağıtımcılar)

Universal Music and Video Distribution Video Distributor

Universal Pictures Distribution Theatrical Distributor

Actors and Actresses (Oyuncular)

Naomi Watts ... Ann Darrow

Jack Black ... Carl Denham

Adrien Brody ... Jack Driscoll

Andy Serkis ... King Kong / Lumpy the Cook

Thomas Kretschmann ... Captain Englehorn

Kyle Chandler ... Bruce Baxter

Colin Hanks ... Preston

Jamie Bell ... Jimmy

Evan Dexter ... Parke Hayes

Lobo Chan ... Choy

John Sumner ... Herb

Craig Hall ... Mike

Ray Woolf ... Helmsman

Directors (Yönetmenler)

Peter Jackson ... Director

Writers (Yazarlar)

Peter Jackson ... Screenplay

Fran Walsh ... Screenplay

Philippa Boyens ... Screenplay

Merian C. Cooper ... Story By

Edgar Wallace ... Story By

Merian C. Cooper ... Screenwriter

Producers (Yapımcılar)

Peter Jackson ... Producer

Fran Walsh ... Producer

Jan Blenkin ... Producer

Carolynne Cunningham ... Producer

Camera, Film & Tape

Andrew Lesnie ... Director of Photography

Editors

Jamie Selkirk ... Editor

Casting

Victoria Burrows ... Casting Director

Liz Mullane ... Casting Director

Production Management

Anne Bruning ... Unit Production Manager

Arwen Munro ... Production Coordinator

Carolynne Cunningham ... Assistant Director

Art Department

Dan Hennah ... Art Director

Simon Bright ... Art Director

Grant Major ... Production Designer

Dan Hennah ... Set Decorator

Sound

Hammond Peek ... Sound

Music

James Newton Howard ... Composer


Publicity

Guy Adan ... Publicity

Below The Line

Choreography


Shona McCullagh ... Choreographer

Randy Cook ... Second Unit Director

Other Crew

Edgar Wallace from original concept

Merian C. Cooper from original concept