Meryl Streep (22 Haziran 1949 - )



Doğum Tarihi: 22 Haziran 1949, Summit, New Jersey, ABD

Gerçek Adı: Mary Louise Streep

Boyu: 1.68 Mt.advertisement

Mini Biyografi

Film yorumcuların büyük kısmının “yaşayan en büyük kadın oyuncu” olarak tanımladığı Meryl Streep, bugüne kadar Oscar ödülüne tam 15 defa aday gösterildi; iki defa kazandı. 1949 yılında New Jersey’in Summit kesiminde dünyaya gelen Meryl’in çocukluk yıllarındaki eğilimi opera yönündeydi. Vassar’da öğrenci olduğu sıralarda oyunculuğa ilgi duydu; mezun olduktan sonra Yale Drama Okuluna kaydını yaptırdı.

İlk filmi “Julia”da (1977) müthiş bir performans ortaya koyduktan sonra ertesi yıl “The Deer Hunter”daki (1978) rolüyle ilk Oscar adaylığını aldı. Ardından “Kramer vs. Kramer”daki (1979) performansı ve “Sophie’s Choice”da (1982) Nazi ölüm kampındaki bir annenin yürek burkan portresiyle Oscar ödülünü iki kez kucakladı.

Rollerine hazırlanırken titizliği ve mükemmelci yaklaşımıyla tanınan Meryl Streep, sonraki 10 yıllık süreçte “Silkwood” (1983), “Out of Africa” (1985), “Ironweed” (1987) ve “Evil Angels” (1988) gibi büyük filmlerde alkışlanan performanslar sergiledi. 1990’ların başında kendine uygun roller bulmakta zorlandığı için kariyeri hafifçe geri çekilse de, 1995 yılında “The Bridges of Madison County” adlı filmde Clint Eastwood’un evli sevgilisi rolüyle ve “Marvin’s Room”da (1996) oynadığı rolle eski müthiş performanslarına geri dönmeyi başardı.

1998 yılında yapımcılık alanındaki ilk girişimini yaparak televizyon için çekilen “…First Do No Harm” adlı filmin prodüksiyon amirliğini üstlendi. Film dünyasındaki gelecek yıllarından söz ederken realist olan Meryl Streep, “Sonuçta ne olursa olsun, çalışmalarım kalıcı olacak” demişti,

Simgeleri

Rollerine hazırlanırken mükemmelci olmasıyla tanınır.

Hemen hemen tüm aksanları ustalıkla konuşma yeteneğiyle bilinir.

Hiç yorum yok: